Piwa niskoglutenowe nie zawsze są niskoglutenowe
5 stycznia 2012, 06:50Ze względu na zawartość słodu jęczmiennego chorzy z celiakią (nietolerancją glutenu) nie mogą pić zwykłego piwa. Choć oferta piw niskoglutenowych wydawała się interesująca, najnowsze badania wykazały, że w niektórych nadal występuje wystarczająca ilość hordeiny, czyli glikoproteiny, która wraz z gliadyną stanowi gluten jęczmienia, by wywołać objawy choroby (Journal of Proteome Research).
Stare ziarna w nowej odsłonie
17 marca 2016, 14:16Choć coraz więcej osób zdaje sobie sprawę ze zdrowotnego potencjału starych ziaren, np. szarłatu (amarantusa) czy szałwii hiszpańskiej (chia), trudno im je włączyć do swojej diety. Wiele wskazuje jednak na to, że może się to zmienić dzięki badaniom naukowców z Agricultural Research Service (ARS) amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.
Historia rzadkimi przyprawami pisana
14 grudnia 2018, 05:05Datowane na 650-800 r n.e. pestki winogron wydają się łączyć Manthai - starożytny lankijski port - ze światem rzymskim.
Teotihuacán: w tunelu pod piramidą Quetzalcoatla odkryto 4 niemal nietknięte wiązanki kwiatów
20 sierpnia 2021, 11:52Pod koniec prac w tunelu pod świątynią Quetzalcoatla (Pierzastego Węża) w mieście Teotihuacán w Meksyku odkryto 4 niemal nietknięte bukiety kwiatów; ich stan jest tak dobry, że widać nawet liście. Znaleziono je na głębokości 18 m. Nadal były przewiązane bawełnianym sznurkiem.
Czego obawia się Bill Gates
25 stycznia 2010, 19:46Bill Gates opublikował list, o którym informował w swoim pierwszym wpisie w Twitterze. To drugi taki dokument wydany przez Gatesa, tym bardziej istotny, że napisany rok po tym, jak skupił się tylko na pracy w Fundacji Bila i Melindy Gatesów.
Pożyteczna trucizna
18 kwietnia 2013, 11:25Siarkowodór, nieprzyjemny w zapachu i śmiertelnie niebezpieczny gaz, może w niewielkich ilościach znacznie przyspieszać wzrost roślin. Dzięki gazowi, który przyczynił się do masowych wymierań, możliwe będzie znaczące zwiększenie produkcji żywności czy hodowli roślin na biopaliwa.
Opracowano metodę analizy DNA pojedynczego ziarna ikry
30 maja 2017, 12:16Zespół z Uniwersytetów Hokkaido i Kraju Południowoczeskiego opracował metodę analizowania DNA pojedynczego ziarna ikry, dzięki czemu można identyfikować kawior pozyskiwany od bieług. Wg naukowców, pomoże to w utrzymaniu sprawiedliwego handlu (fair trade) i ochronie dzikich bieług (Huso huso).
Konszowanie bez (fizycznych) tajemnic
9 maja 2019, 05:11Po raz pierwszy wykazano, czemu konszowana czekolada ma tak gładką teksturę.
W tajnej bazie wojskowej pod lodem Grenlandii odkryto zaskakujące fakty z przeszłości Ziemi
21 lipca 2023, 10:52Podczas Zimnej Wojny US Army założyła na Grenlandii tajną bazę Camp Century. Wykonany tam odwiert o głębokości 1390 metrów sięgnął pod pokrywę lodową, pozwalając na pobranie 3,6-metrowego rdzenia gleby i skał. Rdzeń trafił do zamrażarki i zapomniano o nim. Został przypadkowo odkryty w 2017 roku. Okazało się, że w pobranej próbce znajdują się liście i mchy pochodzące z czasów, gdy ten region Grenlandii był wolny od lodu. Kiedy jednak to było? Najnowsze badania dały zaskakującą odpowiedź na to pytanie.
Bakterie przeciwko trzęsieniom ziemi
22 lutego 2007, 10:42Bakterie glebowe zostaną prawdopodobnie wykorzystane przy stabilizowaniu budynków w rejonach występowania trzęsień ziemi.